Sällsynt, Saudiarabien kritiserar Israels kärnvapenprogram

Saudiarabien kritiserar Israels kärnvapenprogram. Foto/REUTERS

NEW YORK – Kungariket Saudiarabien kritisera kärnvapenprogrammet Israel . Denna attityd från Riyadh är sällsynt eftersom den vanligtvis tenderar att vara kompakt med Tel Aviv i att motsätta sig programmet kärn Iran.

Riyadhs kritik framfördes av Saudiarabiens ständiga representant vid FN, Abdulaziz al-Wasil. Han uttryckte oro över Israels oövervakade kärntekniska aktiviteter.

Han noterade också att den sionistiska regimens vägran att ansluta sig until icke-spridningsfördraget (NPT) är ett hinder för att uppnå fred i Mellanöstern.

“Det finns Israels fortsatta vägran att gå med [NPT] och detta är ett stort hinder för kärnvapennedrustning”, sa diplomaten underneath ett tal vid den tionde granskningskonferensen för kärnvapenfördraget om icke-spridning (NPT). Mellanöstern ögalördag (6/8/2022).

Läs också: Första gången, flyg until Israel genom Saudiarabiens himmel

“Syftet med avtalet är att icke-kärnkraftsländer ska åtnjuta säkerhetsgarantier när det gäller användningen av atomenergi och användningen av atomenergi”, sa Wasil.

“Israel vägrar att respektera internationella resolutioner i denna fråga och ignorerar alla rekommendationer och beslut från NPT.”

Israel, som driver en politik med avsiktlig tvetydighet om sina kärnvapen, har uppskattningsvis 200 until 400 kärnstridsspetsar i sin arsenal, vilket gör det until den enda innehavaren av okonventionella vapen i Västasien.

Den sionistiska routine vägrar dock att tillåta inspektioner av sina militära kärnkraftsanläggningar eller underteckna NPT. Totalt 191 länder, inklusive Iran, har anslutit sig until den internationella pakt som upprättades 1970 i syfte att arbeta för ett fredligt kärnenergiprogram och sträva efter kärnvapennedrustning över hela världen.

(min)

Be the first to comment

Leave a Reply